Jeżdżę: Neon I Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 202 Otrzymał 1 pochwał(ę) Skąd: Nowa Sól
Wysłany: 2010-07-10, 09:57 Co zamiast katalizatora?
Niestety padł mi katalizator i przymierzam się do jego wycięcia i wstawienia czegoś innego.
Wątek założyłem, żeby nie zaśmiecać głównej strony, a i może komuś kiedyś się przyda, jak będzie stał przed podobnym dylematem.
Otóż zastanawiam się nad wsadzeniem strumienicy. Patrząc na te z allegro praktycznie niewiele różnią się od przelotowego tłumika, bo jak się popatrzy to maja wolny przelot, a niektóre jakieś spiralne wyżłobienia, które to niby coś tam pomagają, w co ja osobiście nie wierzę.
Nie liczę na żadne poprawy osiągów itp, a mam zamiar tylko pozbyć się dźwięku strasznie rezonującego kata.
Nie wiem tylko z czym się wiąże wstawienie strumienicy/wydechu przelotowego. Jakieś niepożądane skutki? Większa temperatura spalin nie uszkodzi tłumika?
Dodam tylko że neon rocznik 95 2.0 SOHC, lambda tylko przed katem.
Czekam na Wasze opinie za i przeciw oraz rady, które mam nadzieje pomogą w dokonaniu wyboru
Pozdrawiam,
czarny25
Jeżdżę: Neon I Pomógł: 6 razy Wiek: 21 Dołączył: 24 Lis 2009 Posty: 856 Otrzymał 5 pochwał(ę) Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2010-07-30, 23:54
jak coś to ma katalizator wycięty z neona, wygłąda na dobry za 100zł, a z drugiego wyciągnąłem jakiś tłumik przelotowy lub to strumienica, za 50zł oddam
Jeżdżę: Neon I Pomógł: 2 razy Wiek: 30 Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 391 Otrzymał 1 pochwał(ę) Skąd: Obecnie Groningen
Wysłany: 2010-08-06, 22:40
Pamiętajcie, że po wycięciu kata to już pozostają wam tylko lewe przeglądy bo auto norm ero1 spalin nie przejdzie. Dlatego ja musiałem kupić dopalacz spalin za 200 zł, by przejść cholerny przegląd. :(
_________________ Qua'pla! Live Long & Prosper.
TYLKO FALUBAZ.
Jeżdżę: Neon I Pomógł: 2 razy Wiek: 30 Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 391 Otrzymał 1 pochwał(ę) Skąd: Obecnie Groningen
Wysłany: 2010-08-06, 22:46
Mnie nie pobijesz, bo koniec 1994 roku. Poza tym norma EURO1 obowiązuje zdaje się od 1992 lub 1991 roku ;/ Ale uczciwie uprzedzam, że jak nie masz "zaprzyjaźnionej" OSKP to możesz mieć problemy za tłumik w obudowie kata. :)
_________________ Qua'pla! Live Long & Prosper.
TYLKO FALUBAZ.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum