Jeżdżę: Neon I Pomógł: 6 razy Wiek: 19 Dołączył: 19 Lis 2009 Posty: 1051 Skąd: Stargard Szczeciński
Wysłany: 2010-07-20, 23:04 Jak ściągnąć słynne koło pasowe :)
Pytanie jak w temacie, jak to cholerstwo zdjąć? Niech wszyscy którym się to udało opiszą jak to zrobili, ja po 2 dniach prób jestem cały czas na początku i z krzywym ściągaczem
Jeżdżę: Neon I Pomógł: 4 razy Wiek: 31 Dołączył: 20 Sty 2010 Posty: 407 Otrzymał 4 pochwał(ę) Skąd: Łapy
Wysłany: 2010-07-20, 23:35
Szczęśliwych jest niewielu, wiadomo tyle że najgorsze jest pierwsze ściągnięcie koła bo na wcisku trzyma je jeszcze oryginalnie klej, najlepiej byłoby podgrzać ale czy guma się nie rozpuści...? Może wystarczy delikatnie nagrzać, aby klej zmiękł i dalej ściągacz zrobi swoje. Moje koło nie miało śladów zapieczenia lub rdzy, a jednak nie udało się go ruszyć mechanikom przez cały dzień, dopiero niszcząc je szlifierką i wiertarką.
No i mam nowe koło, drogo bo 300zł za zmiennik ale więcej nie będzie tego problemu.
Jeżdżę: inny samochód Pomógł: 2 razy Wiek: 24 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 502 Otrzymał 1 pochwał(ę) Skąd: Ząbki
Wysłany: 2010-07-21, 13:32
U brata przy zmianie rozrządu też koło postawiło na swoim i nie zeszło
Mechanik pociął koło i dopiero zdjął
Kupiłem używkę z Wieruszowa za 80zł plus 20 przesyłka za pobraniem. Na otomoto mają wystwionych kilka Neonów na części. Zadzwoń do nich jak oni ściągają te koła, bo to co mi przysłali było zdjęte bardzo elegancko, nigdzie nie porysowane za bardzo, po założeniu chodzi prosto, nie widać żadnych oznak tego, że ktoś męczył się z jego zdjęciem 2 dni
_________________ jest Dodge Intrepid ES 99' + LPG [na sprzedaż]
był Neon CS MK I '98 + LPG
Jeżdżę: Neon I
Wiek: 47 Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 64 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-07-21, 16:15
Witam !
Nie miałem jeszcze okazji ściągać w/w koła, ale podstawa to ściągacz. Musi mieć trzy łapki, odpowiednia wielkość i najlepiej "facom" - bo wytrzyma. Złapać za piastę, napiąć śrubę, parę razy w nią (śrubę) młotkiem i podkręcić. Ponownie parę razy młotkiem i ponownie podkręcić i tak aż do ściągnięcia. Tak wygłąda ściąganie normalne. Jest jeszce parę innych metod, ale wszystko zależy od rozwoju sytuacji i podręcznych narzędzi. Nigdy jednak nie słyszałem o ściaganiu koła flexem.
pozdro
Jeżdżę: Neon I
Wiek: 47 Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 64 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-07-21, 20:03
Witam !
Facom firma produkująca narzędzia i nie tylko. Link do ściągaczy http://www.facom.pl/downl...2_sciagacze.pdf
Lekka drożyzna, ale opłaca się. Jakość nieporównywalna do marketowych. Mają wieczystą gwarancję. Z czystym sumieniem polecam bo od kilku lat ich używam i jestem zadowolony. W katalogu nr 306 powinien być dobry do kółka w neonie. Dobrze jest też użyć czegoś penetrującego, nawet zwykła nafta będzie dobra. Ciągnąć tylko za piastę. Można parę razy użyć młotka i rury, i w piastę - ale bez przesady, z czuciem.
pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum