Jeżdżę: Neon I
Wiek: 21 Dołączył: 22 Cze 2010 Posty: 37 Skąd: ESI - Sieradz
Wysłany: 2010-08-02, 10:57
Koledzy mam pytanie otoz mam felgi alusy OZ nie wiem od jakiego auta sa ale pasuja na szpilki w moim neonie z tym ze jak przymiezalem felge na piaste to pasuje dokrecilem ja nakretkami od stalowych felg no i felga po dokreceniu rusza sie przod tyl (przy zaciagnietym recznym) myslalem ze jakis luz na hamulcu czy cos ale z drugiej strony kolo stoi w miejscu co to moze byc? wina tych nakretek moze potrzebuje pierscien centrujacy?
na felgach sa takie oznaczenia :
7JX15H2
ET35
tylko nie mowicie mi ze felgi nie nadaja sie wogole do neona
Pozdro
_________________ Był Ford Mondeo ale się zagotował
Jest Chrysler Neon 2.0 16V 133KM niebieski
Jeżdżę: inny samochód Pomógł: 2 razy Wiek: 24 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 502 Otrzymał 1 pochwał(ę) Skąd: Ząbki
Wysłany: 2010-08-02, 20:56
Radek_sdz, po tych oznaczeniach felgi nie można stwierdzić. Ona ma 7 cali szerokości, średnica 15 cali, nic o rozstawie otworów.
Po porządnym dokręceniu nie ma możliwości, żeby felga ruszała się względem piasty. Jeśli mierzyłeś na tylnej osi to może ręczny nie trzyma. Co do samych nakrętek to musisz sprawdzić czy stożek na nakrętkach i stożek w feldze jest taki sam (w felgach mogą być stożki "beczułkowe", takie jak w VW).
Najlepiej podjedź do wulkanizatora. pokaż felgi i jedną nakrętkę i Ci wszystko powie
_________________ jest Dodge Intrepid ES 99' + LPG [na sprzedaż]
był Neon CS MK I '98 + LPG
Jeżdżę: Neon I
Wiek: 21 Dołączył: 22 Cze 2010 Posty: 37 Skąd: ESI - Sieradz
Wysłany: 2010-08-03, 07:06
tleniony: wszystko bylo by dobrze jak bym byl w Polsce
jesli chodzi o rozstaw srub to sa ok bo pasuja poza tym zauwazylem ze to szpilki mam luzne i lekko sie ruszaja przod tyl dzisiaj spr. na wszystkich 4 kolach czy tez tak jest czy nie
A mam jeszcze pytanie propo pierscieni centrujacych jak sprawdzic czy mi sa potrzebne czy nie i ewentualnie jak dobrac odpowiednie?
_________________ Był Ford Mondeo ale się zagotował
Jest Chrysler Neon 2.0 16V 133KM niebieski
Jeżdżę: inny samochód Pomógł: 2 razy Wiek: 24 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 502 Otrzymał 1 pochwał(ę) Skąd: Ząbki
Wysłany: 2010-08-03, 09:01
Radek_sdz napisał/a:
poza tym zauwazylem ze to szpilki mam luzne i lekko sie ruszaja przod tyl dzisiaj spr. na wszystkich 4 kolach czy tez tak jest czy nie
Opisz to jakoś dokładniej? Jak poruszasz i jakie elementy się przy tym ruszają?
Radek_sdz napisał/a:
A mam jeszcze pytanie propo pierscieni centrujacych jak sprawdzic czy mi sa potrzebne czy nie i ewentualnie jak dobrac odpowiednie?
Mierzysz osadzenie felgi na piaście czyli to małe koło mniejsze niż rozstaw szpilek oraz mierzysz otwór centrujący w feldze. Jeśli rozmiary są identyczne to pasują i nie trzeba pierścienia Jeśli otwór w feldze jest większy to wtedy potrzeba pierścień
Zewnętrzny wymiar pierścienia powinien równać się otworowi w feldze, wewnętrzny wymiar pierścienia powinien równać się osadzeniu na piaście.
_________________ jest Dodge Intrepid ES 99' + LPG [na sprzedaż]
był Neon CS MK I '98 + LPG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum